Αγιον Ορος
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
Αγιον Ορος
Αγιον Ορος - Αθως
Το Αγιον Ορος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος, στη Χαλκιδική . Κάντε κλίκ για να δείτε τον χάρτη του Αγίου Ορους.

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Το Άγιον Όρος αποτελεί μια αυτόνομη μοναστική κοινότητα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, είναι η μονή αυτόνομη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας και ίσως και παγκοσμίως για τον χριστιανικό κόσμο. Το Άγιον Όρος βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθω, που υπάγεται στην περιοχή της Χαλκιδικής στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Το Άγιον Όρος βρίσκεται στο Άθω και σε υψόμετρο 1070 μ.

Το Άγιον Όρος είναι αυτοδιοίκητο και αυτόνομο τμήμα του ελληνικού κράτους. Αποτελείται από 20 αυτοδιοίκητες περιοχές. Το Άγιον όρος υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ από θρησκευτικής απόψεως υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Οι μονές, που βρίσκονται στο Άγιον Όρος είναι κοινόβιες. Σε αυτές δηλαδή υπάρχει κοινή λειτουργία, προσευχή, δίνεται στέγη, σίτιση καθώς και εργασία μεταξύ των μοναχών, που ανήκουν στην κάθε μονή.

Την ευθύνη κάθε μονής έχει ο Ηγούμενος, ο οποίος εκλέγεται από τους υπόλοιπους μοναχούς της μονής και διαθέτει το αξίωμα αυτό ισόβια.

Το Άγιον όρος επίσης διαχωρίζεται σε 6 τάξεις, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

  1. Ιερές μονές
  2. Σκήτες
  3. Κελιά
  4. Καλυβες
  5. Καθίσματα
  6. Ησυχαστήρια

Τέλος, σημαντικό χαρακτηριστικό του Άγιου όρους είναι το άβατο της γυναίκες, καθώς επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους άνδρες.

 


Copyright © 2002- Lectus Εκδοτική    ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ